perjantai 8. helmikuuta 2019

Voiko pienituloisen lapsi harrastaa?

Jos minulta olisi joku kysynyt vuosi sitten, että onko lapsellani harrastus, olisin vastannut, että minulla ei ole varaa hankkia sellaista lapselleni, koska kaikki on niin kallista. Olenhan kotiäiti ja mieheni opiskelija.

Viime syksynä tyttäreni alkoi pyytämään, että pääsisi balettiin. Vastasin hänelle tapani mukaan "katsotaan".. Selasin balettikoulujen hinnastoja kursseista ja vaatteista ja kauhistuin kalliita hintoja. Itku ei ollut kaukana, kun mietin, että en voisi laittaa tytärtäni sinne ja mietin kuinka hän pettyisi. Hän kun niin kovasti haluaisi olla pikku ballerina!

Onnekseni kuulin ystävältäni, että balettivaatteita myydään edullisesti käytettynä! Aloinkin heti etsimään sopivan kokoisia vaatteita tyttärelleni. Soitin myös erääseen balettikouluun ja kysyin täytyykö maksaa koko kaudesta, kun kausi oli jo puolessa välissä. Sovimme, että tarvitsee maksaa vain puolet ja myös sopivat balettivaatteet löytyivät todella halvalla! Voi sitä ilon ja onnen määrää, kun kerroin uutisen lapselleni. Hän hyppi ja pomppi edessäni kuin pieni aropupu ja oli niin tavattoman kiitollisen ja onnellisen näköinen, että äidin sydän oli pakahtua onnesta!


Vein tyttäreni balettiin ja sovimme, että hän saa kokeilla onko baletti hänen juttunsa ja katsomme kauden jälkeen, onko mahdollista jatkaa. Mietin jo mielessäni, miten ihmeessä kustannan seuraavan kauden hänelle. Soitin balettikoulun johtajalle ja kysyin, olisiko mahdollista maksaa lasku neljässä erässä, koska olen pienituloinen. Ja tämä onnistui!!! Huojentuneena kerroin uutisen lapselleni, hän saisi jatkaa rakkaaksi tullutta harrastustaan!

Pienituloisena minä olen tuntenut huonommuuden ja syyllisyyden tunteita siitä, että en ole voinut tarjota, tai ajatellut, että en voisi tarjota lapselleni samoja asioita, mitä monet parempituloiset voivat tarjota lapsilleen. Huomasin, että monet tällaiset asiat ovatkin vain järjestelykysymys! Siksi kannustan kaikkia pienituloisia vanhempia ottamaan selvää eri vaihtoehdoista, jos siis lapsi harrastusta itselleen toivoo!

Toki voi olla, että rahaa jossakin elämän vaiheessa jostakin syystä ei ole edes sen vertaa ylimääräisenä, että tällainen useammassa erässä laskun maksaminenkaan onnistuisi.  Siinä tapauksessa suosittelen esimerkiksi ilmaisia lasten kerhoja ja muita ilmaisia tai edullisia lasten tapahtumia! Me kävimme aiemmin viime vuonna MLL:n järjestämässä askartelukerhossa joka viikko ja se oli myös todella mieluinen juttu vanhemmalle lapselleni! Käymme edelleen myös kaikissa ilmaisissa ja edullisissa tapahtumissa, aina kun vain voimme.

Ei siis kannata antaa pienien tulojen olla este harrastamiselle ja muille kivoille asioille! Ja varmasti vaihtoehtoja on jos viitsii etsiä. Itse ajattelin ehkä liiankin kauan, että ei minulla ole varaa jne. Mutta niin vain saimme asiat järjestymään! Parempi siis myöhään kun ei milloinkaan!

Linkki MML:n sivulle: https://pohjois-pohjanmaa.mll.fi/perheille/perhepesat/

Ihanaa viikonloppua kaikille!♡

- Annika

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti