tiistai 24. syyskuuta 2019

Me aloimme dyykkaa!

Me aloimme hetken mielijohteesta dyykata! Vai pitäisikö kauniimmin sanoa, että aloimme keräillä ruokaa kauppojen bioastioista. Miksi? Noh siihen on parikin syytä, mutta koska ruokahävikki on niin laaja aihe, niin keskitytään nyt vain hävikkiin jota syntyy ruokakaupoissa Suomessa.

Tiesitkö, että kauppojen osuus elintarvikeketjussa syntyvästä ruokahävikistä on jopa 18%! Suomessa hävikkiä syntyy vuodessa 65-75 miljoonaa kiloa! Ajattele, miten paljon se on ja kuinka monet ihmiset sillä määrällä voisi ruokkia!

Entäpä hävikin ympäristövaikutukset? Tutkimusten mukaan kaikesta kulutuksen aiheuttamasta ympäristökuormasta noin kolmannes syntyy ruuasta. Ruokahävikin vähentäminen olisi helppoa tapa alentaa ruuan ympäristövaikutuksia.

Turhaan tuotettu ruoka kuormittaa ympäristöä, sillä ruoantuotannossa tarvitaan paljon maata ja vettä. Samalla syntyy kasvihuonekaasupäästöjä  sekä vesistöjä ja maaperää rehevöittäviä päästöjä. Myös ruuan kuljettaminen ja valmistaminen aiheuttavat paljon päästöjä. Jos ruoka kaiken tämän lisäksi päätyy hävikkiin, tuotantoketjussa syntyneet päästöt ovat syntyneet turhaan.

Ruokahävikin aiheuttama hiilijalanjälki on valtava! Jos globaali ruokahävikki olisi valtio, sen hiilijalanjälki olisi kolmanneksi suurin Kiinan ja Yhdysvaltojen jälkeen.
Suomessa kotitaloudet heittävät vuosittain roskiin 120–160 miljoonaa kiloa ruokaa. Tämän määrän on arvioitu tuottavan yhtä paljon hiilidioksidipäästöjä kuin noin 100 000 keskivertohenkilöautoa.

Järkytyitkö? Minä ehkä hiukan kun luin tästä. Mutta paljon suuremman järkytyksen koin kun mies toi kotiin ensimmäisen "saaliin". Kasviksia, hedelmiä, marjoja, säilykkeitä, leipää ja paljon muuta! Joukossa yksi ainoa pilaantunut tomaatti ja hiukan nuupahtanut salaatti!  Kokonaisia rasioita hedelmiä, joissa sisällä yksi pilalle mennyt hedelmä ja loput vasta puolikypsiä! Joka kerta tuijotan saalista enkä voi uskoa silmiäni ja mietin, miksi kaikki kaupat eivät vain lahjoita näitä ruokia eteenpäin?? Tai miksi kaupat eivät myy todella isolla alella näitä ruokia eteenpäin, jotka ovat menossa pian vanhaksi? Kyllä varmasti Suomessa on sen verran paljon pienituloisia, että heille kelpaisi nämä ruuat! Miten kukaan voi hyvällä omallatunnolla heittää arvokasta ruokaa roskiin?

Näyttääkö nämä sinusta roskilta?

Löytyi iso kasa keksejä joista osa meni sitten tuliaisiksi ystäville!:)

Me olemme käyttäneet tässä kuussa vain 50 euroa kauppaan, joka on todella vähän verrattuna menneisiin kuukausiin. Tutkin myös, että onko dyykkaaminen rikos ja ei, ei se ole silloin kun kyse on ihan avonaisista roskalaatikoista ja roskakatoksista. Kun et vahingoita mitenkään kaupan omaisuutta, ei ole rikos kerätä ruokaa bioastioista!

Vaikka meillä onkin varaa ostaa ruuat kaupasta, niin aiomme todellakin jatkaa dyykkausta niin kauan, että tähän systeemiin tulee joku tolkku! Minun mielestäni syötävän ruoan pois heittäminen pitäisi kieltää lailla!
Mutta miksi tähän asiaan suhtaudutaan jotenkin negatiivisesti? Miksi siihen sisältyy häpeää? Miksi ajatellaan, että dyykkausta harrastaa vain köyhät ja kodittomat? Mitä sinä ajattelet dyykkauksesta? Kommentoi alle tai vaikka instagramissa!

Superia viikkoa!♡

- Annika

Linkit:https://havikkiviikko.fi/tietoa-ruokahavikista/
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/561992ba-d16f-4c20-b2e3-65b76f5c69e7

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti